Wegens Hitler

Een podcast over de beruchte dictator Adolf Hitler. Met verhalen over zijn leven, zijn verblijfsplekken, zijn politiek, zijn misdaden en zijn oorlogen. Met elke aflevering, min of meer vers uit de pers, een mislukte Hitlervergelijking.

Listen on:

  • Apple Podcasts
  • Google Podcasts
  • Podbean App
  • Spotify
  • Amazon Music
  • PlayerFM
  • Listen Notes
  • Samsung
  • Podchaser
  • BoomPlay

Episodes

#52 Wewelsburg

7 days ago

7 days ago

Een bijzondere aflevering waarin we de schrijver Evertjan van Roekel te gast hebben, over zijn boek Wewelsburg. 
Wewelsburg een middeleeuwse burcht, gelegen in het hart van Duitsland, werd door SS-baas Heinrich Himmler aangewezen als semireligieus oord waarin de esoterische Germaanse elementen van het nazisme moesten worden gecultiveerd. Als een soort SS-Vaticaan moest Wewelsburg het middelpunt van de wereld worden en op basis van meedogenloze dwangarbeid worden uitgebouwd tot een gigantisch complex.
Wil je het boek lezen? Ga naar je lokale boekhandel of bestel hem online. 

#51 Hitlermyhtes

Monday Mar 13, 2023

Monday Mar 13, 2023

Op 30 april 1945, rond half vier ‘s middags, pleegde Adolf Hitler (1889 – 1945) zelfmoord in de Füherbunker in Berlijn. Zijn lichaam werd verbrand. Tienstallen jaren na zijn dood doen er nog steeds de wildste verhalen de ronde over de Duitse dictator. Zet men ze op een rij, dan ontstaat een biografie vol bizarre mythes. Sjoerd heeft hier het boek de Hitler Mythes over geschreven en in deze aflevering bespreken we dit boek. 

#50 De muur van Mussert

Monday Mar 06, 2023

Monday Mar 06, 2023

Het Nationaal Tehuis, ook bekend als de muur van Mussert, was tussen 1936 en 1945 een nationaalsocialistisch complex waar de NSB zijn partijdagen hield. Het geheel doet denken aan de Reichsparteitagsgelände in Neurenberg, waar Hitler zijn grote partijbijeenkomsten hield. Sjoerd en Niels zijn op locatie en gaan kijken wat er over is van deze plek. Dat en meer in deze nieuwe aflevering van Wegens Hitler. 

Monday Feb 27, 2023

We komen aan in de periode 1930 waarin Hitler er alles aandoet de macht in Duitsland te krijgen. Wat deed Hitler in deze jaren vol verkiezingen, hoe liep het voor de partij en komt hij aan de macht? Dat en meer in deze special over Hitlers levensloop. 

#48 Putzi op de vlucht

Monday Feb 20, 2023

Monday Feb 20, 2023

Ernst Frans Sedgwick (Putzi) Hanfstaengl vriend van Hitler, geldschieter van de partij en later perschef van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij raakte door zijn uitgesproken mening uit de gratie en moest vluchten. Wie was hij  en vooral waarom sloeg hij op de vlucht?
 

#47 Hitler in het Westen

Monday Feb 13, 2023

Monday Feb 13, 2023

Met Hitler in het Westen behoort tot de belangrijkste propaganda uitingen uit de Tweede Wereldoorlog. Het laat de strijd in het westen op nogal Duitse wijze zien. Sjoerd en Niels duiken in dit boek en beschrijven de beelden op kritische wijze. Daarnaast wat heeft IA te maken met techniek in de Nazi tijd? Dat en meer in deze aflevering van wegens Hitler. 

#46: de Holocaust bestaat!

Monday Feb 06, 2023

Monday Feb 06, 2023

Een Amerikaans onderzoek stelt dat 6 procent van de mensen jonger dan 40 niet gelooft in de Holocaust of deze zwaar overdreven vindt. Hoewel er kritiek is op dit onderzoek, vonden wij het hoog tijd dit onderwerp te bespreken.
De holocaust door de ogen van de mensen die erbij waren. Door de ogen van de daders en slachtoffers van het Derde Rijk. We vertellen hun verhaal, omdat ze het verdienen gehoord te worden. 
Laat je informeren en geloof niet in diverse theorieën, laat duidelijk zijn de holocaust bestaat. Met deze aflevering hopen wij bij te dragen aan de bewustwording, van de gruwelen en de moord op ruim zes miljoen onschuldige mensen. 
Voor deze aflevering hebben we gebruik gemaakt van de bronnen van Traces of War: https://www.tracesofwar.nl/articles/2720/Duitsers-en-de-Holocaust.htm 

#45 De Blitzkrieg

Monday Jan 30, 2023

Monday Jan 30, 2023

De Duitsers staan bekend om hun bliksem oorlog, maar was dat wel zo? Was dit de kracht van het Duitse leger of hebben we te maken met een hardnekkige mythe? 

Monday Jan 23, 2023

In de geschiedenis is geen man zo slecht naar voren gekomen als Adolf Hitler. Maar heeft hij in zijn 12 jaar aan de macht ook goede dingen gedaan? Zien we daar nu nog iets van terug? Sjoerd en Niels duiken er deze aflevering in. 
Daarnaast een spannende van nu naar vroeger, want is D66 het grootste gevaar voor onze democratie?
Dat en meer in deze (lange) aflevering van Wegens Hitler. 

#43 De kolos van Prora

Monday Jan 16, 2023

Monday Jan 16, 2023

Een nazi megaproject voor 10.000 gasten. In deze aflevering bespreken Sjoerd en Niels het bijzondere verhaal achter de kolos van Prora. Het grootste hotel ter wereld dat nooit werd afgemaakt. 

Image

Your Title

This is the description area. You can write an introduction or add anything you want to tell your audience. This can help potential listeners better understand and become interested in your podcast. Think about what will motivate them to hit the play button. What is your podcast about? What makes it unique? This is your chance to introduce your podcast and grab their attention.

Copyright 2021 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20221013